Wat kan je zelf doen bij bekkenpijn?

Bekkenpijn kent verschillende vormen. Wanneer klachten zich voor doen die wijzen op bekkenpijn is het mogelijk om zelf al veel te doen.

Traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn

Een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkenpijn zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.

Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiĆ«nten met bekkenpijnklachten. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kunt u hier zoeken.

Wilt u meer informatie over de bekkenpijn tijdens de zwangerschap? Zie dan "bekkenpijn tijdens de zwangerschap". 

 

Trefwoorden: